Blog
Welkom op mijn blog! Hier zal je elke maand nieuwe tips kunnen ontdekken in verband met voetverzorging. Hopelijk heb je er iets aan!

Oktober 2023
Ik ben afkomstig uit DE pompoengemeente, Kasterlee. Ik heb er 18 jaar gewoond en hoewel ik intussen al bijna even lang in Herentals woon, blijft een groot deel van mij toch 'Kastels'. De maand oktober is voor ons 'Pompoenpapeters' altijd iets specialer omdat oktober nu eenmaal in het teken staat van pompoenen (denk aan Halloween 🎃).
De pompoen is niet alleen lekker om te eten, wist je dat je er ook verzorgingsproducten mee kan maken? Zo googelde ik bijvoorbeeld de volgende receptjes:
Voetenscrub
Ingrediënten:
- 1 deel gekookte pompoen
- een kopje bruine suiker
- eventueel een vleugje honing
Pureer de pompoen en meng met de bruine suiker. Voeg suiker toe totdat je scrub niet meer te lopend is maar zorg dat hij ook niet te vast is. Je moet hem goed kunnen uitsmeren. Voeg er eventueel wat honing aan toe voor extra hydratatie. Scrub je vochtige huid in zachte, ronddraaiende bewegingen en spoel af. En voelen je voeten zachter? (Niet gebruiken voor je gezicht; daar is deze scrub te ruw voor).
Voetenmasker
Ingrediënten:
- 1/2 kopje pompoenpuree
- 1 ei
- een scheutje melk
- eventueel 1 theelepel honing
Meng de ingrediënten door elkaar en breng het voetmasker aan op voeten en kuiten. Doe er plastic rond (bv vershoudfolie) en laat 15-20 minuten intrekken. Spoel daarna goed af.
Hou de blog in het oog, binnenkort ga ik deze receptjes uitproberen met mijn dochters. Ga jij ze proberen of heb je nog toffe receptjes? Tag #calzapedicure in je berichten 😉
September 2023
21 september: De herfst is begonnen!
En hoe! Regen regen regen!
Onze voeten, die nu gewend zijn aan zon en open lucht, verdwijnen stilaan weer in kousen en gesloten schoenen. Uit het oog uit het hart? Wist je dat je voeten ook in herfst en winter verzorging nodig hebben? Hoe beter jij ze verzorgt, des te mooier zijn ze in de zomer wanneer ze weer in zicht komen.
Omdat je voeten in herfst en winter hele dagen verstopt zitten in een paar dikke sokken en in warme laarzen of schoenen kunnen bepaalde problemen ontstaan. Vooral bij laarzen en schoenen die niet van leer zijn en bij sokken die niet van katoen of wol zijn gaan voeten flink zweten. Zo ontstaat een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Naast deze problemen kan het dragen van dit schoeisel ook leiden tot andere voetproblemen, zoals kloven en eelt.
Tips voor deze herfst/winter zijn dus:
Om zweten tegen te gaan kan je best schoenen van leer dragen en katoenen of wollen sokken. Blijf je zweten dan kan Dermo Dry je helpen. Twee weken dagelijks gebruiken en je merkt zeker een verschil.
Om eeltvorming tegen te gaan gebruik je een paar keer per week een puimsteen of een voetvijl en je smeert dagelijks een goede voetcrème zoals bv Bio Balance Voetcrème Care & Refresh 75ml.
Wedden dat je voeten zo toonbaar en gezond blijven? Zo kan jij in de koude dagen onbezorgd naar de sauna 😉
1 September: Terug naar school!
Nu vrijdag is het 1 september en net als veel andere ouders ben ik stiekem blij dat de school weer begint!
Bij een nieuw schooljaar hoort vaak een nieuwe boekentas, nieuwe pennenzak, nieuwe kaft, nieuwe outfit en... nieuwe schoenen. Maar hoe koop je nu de juiste schoenen? Ik heb hier enkele tips op een rijtje gezet:
- Als peuters kleuters worden, veranderen ook hun voeten. Voor de verdere ontwikkeling is het belangrijk dat het hielbeen rechter in de schoen zit: hier kies je dus voor een schoen met een stevige hiel. Bij peuters die leren lopen moet de schoen nog vrij buigzaam zijn. Bij kleuters moet deze al steviger zijn; Een schoen moet je niet kunnen uitwringen, het is geen vod. Hij mag enkel nog plooibaar zijn ter hoogte van de bal van de voet: in het midden moeten de schoenen stevig aanvoelen.
- Omdat veters voor jonge kinderen een hele uitdaging vormen, kies je beter voor schoenen met plakkers. Dan weet je ook meteen dat hun voeten goed vastzitten in de schoenen. Eens ze goed veters kunnen knopen (tegen de lagere school aan), kan je overschakelen op veterschoenen, deze kan je ook goed vast trekken!
- Om die reden koop je schoenen ook nooit een volledige maat te groot. Het is niet altijd evident om kinderschoenen te kopen. Soms groeien hun voeten wel met twee maten in één jaar tijd. Het is dan verleidelijk om schoenen ‘op de groei’ te kopen maar dit wordt toch sterk afgeraden. Zoek eventueel merken die werken met halve maten en zorg dat de schoenen mooi aansluiten, zowel in de lengte als in de breedte.
- Hoe zie je dat de schoenen breed genoeg zijn (want niet elke schoen is even breed!)? Meestal meet men wel de lengte (denk bv aan de voetscanners) maar niet de breedte. Handig trukje: haal de binnenzool uit de schoen en laat je kind hier zijn of haar voet op zetten. Past de hele voet op de zool dan is hij breed genoeg. Let er dus op dat er geen tenen aan de zijkant of andere delen van de voet over de zool hangen. Kan de zool niet uit de schoen? Zorg dat je thuis een omtrek maakt van de voet van je kind, knip deze uit en neem hem mee naar de winkel. Past de uitgeknipte voet in de schoen, zonder al te veel kreuken? Dan zit het goed met de maat.
- Geef je schoenen niet door, zelfs al zien ze er nog helemaal niet versleten uit. Als de schoenen al enige tijd gedragen werden, dan heeft de schoen de vorm van de voet overgenomen. Ook kunnen ze er aan de buitenkant onberispelijk uitzien, dat zegt nog niets over de staat binnenin. Draag dus geen schoenen die al langdurig gedragen zijn door anderen.
- Koop schoenen best wat later op de dag want voeten zwellen op gedurende de dag.
Al deze tips zijn ook geschikt voor volwassenen 😉
Augustus 2023
Wat mag je niet vergeten mee te nemen op reis?
De zomer is al halfweg! Of... is het intussen herfst geworden? Als je de weersverwachtingen bekijkt word je niet echt vrolijk! Regen regen regen ☔️ Misschien trek jij nog naar de zon, maar voor mij zit de vakantie er op!
Dit jaar kozen we voor een wandelvakantie in Oostenrijk, in het idyllische dorpje Maria Alm.
We hadden ons voorbereid qua schoeisel (stevige wandelschoenen) en kledij, maar fysiek waren we er toch minder klaar voor 🫣 Na de eerste wandeldag waren de eerste kwaaltjes al voelbaar: stijve kuiten!
Dag 2 dus maar gaan zwemmen ipv wandelen. Eens de stijve kuiten wat minder pijnlijk werden zijn we toch weer de bergen ingetrokken. Prachtige natuur, gezonde lucht, ... en onderweg toch 2 slachtoffers met pijnlijke voeten (man en dochter). Gelukkig was deze voetverzorgster voorbereid; ik had Wandelwol meegenomen! Je neemt een hoopje wol, draait het rond/tussen/op de pijnlijke plaats(en), kous erover en je kan er weer tegen!
Tips als je op wandelvakantie gaat zijn dus:
- Loop je nieuwe wandelschoenen in voor je op vakantie vertrekt!
- Wees voorbereid en neem wandelwol mee.
Juli 2023
Wat te doen tegen uitdrogende huid aan de voeten?
Eindelijk vakantie! Wat nemen we allemaal mee op reis: tandenborstel, tandpasta, gezichtsreiniger, lotion, make-up remover, dagcrème, nachtcrème, ... en voetencrème? Dat wordt meestal wel vergeten! Terwijl je voeten net dat beetje extra verzorging kunnen gebruiken! In de zomer drogen je voeten namelijk sneller uit door zon, zeewater en zand. Om de huid van je voeten in topconditie te houden is het dus noodzakelijk om ze dagelijks in te smeren met een goede voetencrème. (Wat dacht je van deze: Bio Balance Voetcrème Care & Refresh 75ml?).
Is het je al opgevallen dat je in de zomer vaker last hebt van eelt op je hielen? Meestal dragen we bij goed weer tijdens onze vakantie sandalen en slippers. Zonder dat je dit merkt hangt de huid van je hielen vaak over de rand van je schoenen en deze wrijving draagt bij tot eeltvorming.
Wat we op vakantie (en thuis) ook wel eens vergeten: onze voeten insmeren met zonnecrème! Voeten kunnen ook verbranden!
Dus om te voorkomen dat onze voeten uitdrogen in de zomer en zo meer eelt wordt gecreëerd kunnen we best
- dagelijks voetcrème smeren.
- enkele keren per week (na bad of douche) eelt verwijderen (vooral op de hielen) met een puimsteen of voetvijl.
- ook de voeten insmeren met zonnecrème zodat ze niet verbranden en zo nog meer uitdrogen.