Tips tegen zomerkwaaltjes (aan je voeten)

EINDELIJK krijgen we wat zon te zien! Maar denk jij er ook aan om je voeten extra te verzorgen als de zon komt piepen?

Ik wed dat jij je gezicht, schouders, armen en benen insmeert als het warmer wordt. Maar denk jij er ook aan om je voeten in te smeren? Deze hebben het hele jaar geen zon gezien en dan ineens volle bak! Ook als je (open) schoenen draagt mag je je voeten niet vergeten.  En lig je op je buik te zonnen, dan mag je je voetzolen niet vergeten in te smeren. Deze kunnen ook verbranden! Beeld je eens in hoe pijnlijk dat zou zijn!


Als het warm is kan het dat je voeten en benen vocht vasthouden waardoor ze opzwellen. Je aders zetten dan uit om zo je lichaamstemperatuur laag te houden. Door het uitzetten, is het echter moeilijker voor je aders om bloed terug te pompen naar je hart. Vocht blijft gevangen in je voeten en zorgt zo voor zwelling en ongemak.

Om opgezwollen voeten en benen tegen te gaan kan je ze omhoog leggen zodat het bloed gemakkelijker kan terug stromen naar je hart.        Het is ook een goed idee om jezelf koel te houden (zoek de schaduw op!), te blijven bewegen om je bloedcirculatie te stimuleren, veel water te drinken en op je voeding te letten (weg met zout en andere voeding die een vochtvasthoudend effect heeft).

Vaak krijgen mensen in de zomer last van zweetvoeten. Durf jij bijvoorbeeld wel eens aan je sneakers te ruiken? Vooral als je geen sokken draagt, maar gewoon met je blote voeten in je sneakers zit, kan je last krijgen van geurtjes. Sokken van wol of microvezel nemen vocht op en daardoor krijg jij minder snel last van zweetvoeten. Een schoendeo (bv Natural myco-cure (schoen- en sokkenspray)) kan ook uitkomst bieden. Wissel ook regelmatig van schoenen zodat ze tijd krijgen om te drogen.