Waarom zijn we vaak ‘kriebelig’ aan onze voeten?

Ik kom het regelmatig tegen bij mijn klanten: dat ze ineens opspringen als ik de onderkant van de voeten begin te behandelen. 'Dat kriebelt zo!' Ik merk ook dat mannen hier meer last van hebben dan vrouwen. Kan dat, of zijn mannen gewoon 'kleinzeriger'?

De voetzolen hebben de hoogste concentratie zenuwuiteinden per vierkante centimeter. De zenuwuiteinden zitten daar vlak onder het huidoppervlak. Daarom zijn voeten zo gevoelig voor kietelen.

Een lichte aanraking (bijvoorbeeld een mechanisch freesje tegen eelt) voelt kriebeliger dan een stevigere aanraking (bv voetcrème stevig inmasseren). 
Blijkbaar kan het ook helpen wanneer de pedicure een vrije hand op die van de klant legt omdat de hersenen deze beweging dan registreren en ze zo minder gevoelig zijn voor andere prikkels.
Ook afleiding zou werken: de klant een glaasje water laten drinken bv zodat andere zintuigen aan het werk worden gezet.
Bij sommige klanten moet ik dat misschien eens uittesten!

Mijn vermoeden dat mannen gevoeliger zijn voor kietelen klopt trouwens niet. Onderzoek heeft uitgewezen dat hoe kietelig je bent niets te maken heeft met je geslacht. Wel zouden 'kietelige' mensen gevoeliger zijn voor humor.

Altijd geweten dat ik een goed gevoel voor humor heb! Maar kietel aub nooit mijn voeten als je leven je lief is 😉