Welke schoenen draag je best in de zomer?

Slippers of sandalen?

Als een schoen niet genoeg steun biedt, ga je als het ware je tenen ‘klauwen’ om te voorkomen dat je voet uit het schoeisel schiet. Je kunt dan sneller vallen of je enkel verdraaien. Zoals je wel vermoedt bieden slippers niets van steun. Als je deze slippers vaak draagt kan je ook last krijgen van klauw-of hamertenen. Je favoriete flipflops draag je dus best enkel op het strand of om van je hotelkamer naar het zwembad te wandelen. 

Maar geen nood: je kan gerust sandalen dragen! Hou alleen rekening met de volgende zaken:

  • Kies voor platte sandalen. Met een platte zool staan je voeten in de natuurlijke stand en voorkom je voetklachten. Verkies je toch hakken, draag dan geen hogere hakken dan 2,5cm.

  • De sandalen hebben het beste 3 stevige bandjes: een band die over de voorkant van je voet loopt, één die over het midden van je voet gaat en één die je enkel steun biedt. 

  • Ook een riempje dat je kunt aanspannen is een grote plus: onze voeten zijn ’s morgens smaller dan ’s avonds.

  • Kijk naar de breedte van de 'neus'. Je tenen moeten voldoende ruimte hebben zodat ze niet tegen elkaar aangepropt zitten. Zo verklein je de kans op een scheve grote teen en hamertenen.

Draag geen sandalen voor verre wandelingen. Daar zijn dan weer andere schoenen beter geschikt voor.


Sneakers?

Voor zomerse uitstapjes zijn sneakers vaak een beter alternatief dan sandaaltjes. 

Zijn sneakers geschikte schoenen voor mannen en vrouwen met moeilijke voeten? Het antwoord op deze vraag is: ‘ja’.
Heb je last van platvoeten, hielspoor, hallux valgus (*), reumavoeten of holvoeten? Voor bijna alle soorten voeten zijn passende en geschikte sneakers te vinden. Sneakers die voldoende stevig zijn en ondersteuning bieden, zijn goed voor moeilijke voeten.

Deze zogenaamde comfortschoenen hebben voor elke voetaandoening specifieke punten die belangrijk zijn.

  • Bij reumavoeten draag je best sneakers met dempende zolen en van zacht leer zonder stiksels.
  • Heb je last van een hallux valgus, dan zijn sneakers met een gebroken leest (schoenen van achteren smal en breed van voren) ideale modellen.
  • Bij hielspoor kies je voor een sneaker die voldoende ondersteuning biedt en een dempende zool heeft.
  • Als je plat-of holvoeten hebt kies je sneakers waarin je steunzolen kan dragen. 

 

(*) Bij een hallux valgus staat de grote teen scheef naar binnen waardoor er een pijnlijke knobbel naast de teen ontstaat

 


Waterschoenen?

Als je op strandvakantie gaat (of zelfs maar een dagje naar zee) kan het handig zijn om waterschoenen te voorzien. Iedereen weet wel wat voor rommel er op het strand kan liggen. Denk bijvoorbeeld aan glasscherven, sigarettenpeuken,... Heel vervelend als jij of je kind daar op stapt. Naast het afval beschermen waterschoenen je ook tegen kwallen in de zee en tegen het strand. Het strand? Ja, door de hoge temperaturen kan het zand heel erg heet zijn. Zo heet zelfs dat jij je voeten verbrandt aan het zand en dat je daardoor flinke blaren krijgt. Of wat dacht je van een pijnlijk kiezelstrand? Ook dit wil je zoveel mogelijk voorkomen. 
Er zitten natuurlijk nog veel meer voordelen aan waterschoenen. Veel mensen denken dat ze alleen goed zijn voor de bescherming van je voeten. Dat is ook zo maar ze hebben nog veel meer voordelen. Waterschoenen bieden meer grip in de zee maar ook buiten de zee. Doordat de ondergrond erg los en glad is kan het erg belangrijk zijn om waterschoenen te dragen. Zo heb je meer grip op gladde rotsen en 
wordt de kans dat je valt al veel kleiner.
Steek dus maar best een paar waterschoenen in je koffer, je weet nooit of ze nog van pas kunnen komen...