Tips

voor de verzorging van kindervoeten

 

Nagels knippen bij kinderen

 

Vanaf welke leeftijd moet je nagels beginnen knippen bij je kind?

Knippen van de nagels wordt afgeraden tijdens de eerste zes weken omdat de nagels dan nog heel broos zijn en gemakkelijk inscheuren. Als de nagels inscheuren kan er een nagelriemontsteking ontstaan en dit is zeer pijnlijk.

De eerste zes weken kan je best de nagels kort houden door middel van een klein nagelvijltje. Zoals hierboven vermeld zijn de nagels nog heel broos dus ook hier is voorzichtigheid aangeraden. Best is om een kartonnen vijltje te gebruiken. Beweeg het vijltje niet heen en weer, maar vijl één kant op. Druk de huid iets naar beneden tijdens het vijlen zodat je beter bij het nageltje kan.

Als je kindje 4 maanden is zijn de nageltjes hard genoeg en kan je ze gaan knippen. Dit doe je best met een speciaal babyschaartje. Voor de voetjes tellen andere regels dan voor de handjes; bij de handjes knip je de nagels met de vorm mee (rond), bij de teentjes moet je recht knippen. De scherpe hoekjes vijl je zachtjes bij.

Hoe vaak knippen?

Je zult het misschien niet verwachten, maar de nageltjes van je baby groeien super snel. Houdt in ieder geval rekening met één keer in de week, maar bekijk de nageltjes regelmatig. Het kan maar zo zijn dat je vaker dan één keer per week moet vijlen of knippen.

 

Foto: Teennagels van een kindje van 8 jaar: de teennagels zijn nog broos en groeien vaak rond de huid als ze niet tijdig geknipt worden.


Nagelproblemen

Ongelukjes zijn snel gebeurd. Wat doe je als je kindje met zijn/haar teentje of vingertje tussen de deur gezeten heeft:

 • Houdt de teen (of vinger) zo lang mogelijk onder koud stromend water.
 • Als de nagel blauw wordt is de kans groot dat hij er zelf gaat afvallen en er zal een nieuwe nagel groeien.
 • In geval van een bloeding of ontsteking onder de nagel ga je best naar de kinderarts.
 • Is de nagel gescheurd: doe er een stevige pleister rond en knip de nagel weer in vorm als hij terug langer gegroeid is.
 • Als de nagel er helemaal af is door een ongelukje kan je ook best een arts raadplegen. Het is belangrijk dat de teen (of vinger) goed proper wordt gemaakt en verbonden.

ONMISBAAR bij de verzorging van kindernagels is Dadi'oil (zie Producten). Het verstevigt de nagels en maakt ze minder broos.


Nagels wel of niet lakken bij kinderen?

Mijn twee intussen 7-jarige dochters houden ervan om hun nagels te (laten) lakken. Maar is dat wel zo gezond?

De meeste nagellakken bevatten giftige chemische stoffen. Volwassenen ondervinden hier geen last van. Maar jonge kinderen sabbelen vaak op hun vingers waardoor de schadelijke bestanddelen in hun mond terecht kunnen komen.
Modebewuste peuters en kleuters gebruiken dus beter nagellak op basis van water. Als je dit even ingeeft op google vind je al een hele resem nagellakjes. Goed nieuws voor de mama's: nagellak op waterbasis is heel gemakkelijk af te wassen en ook voor de kleding van je kindje kan dit geen kwaad. Laat je kindje dus naar hartelust lakken en ook jouw nagels zijn vlug terug proper als jij model moet staan :-)
Bij kindernagellak op waterbasis heb je trouwens geen base- of topcoat nodig.

Tip: nagellak van Snails (zie Producten)


Kinderschoenen

Voetproblemen starten vaak al in de kindertijd: Te vroeg schoenen dragen, foute schoenen (te groot, te klein), ...

Wanneer koop je stevige schoenen voor je kindje? Het juiste moment om het eerste paar schoenen te kopen is wanneer je kindje twee tot drie weken goed zelfstandig kan lopen. 

Waaraan moeten de eerste kinderschoenen zeker voldoen:

 • De schoenen moeten soepel en buigzaam zijn.
 • Veel ruimte voor de teentjes, zowel in lengte, breedte en hoogte.
 • Geen schoenen van plastic of imitatieleer, wel van echt leer omdat dit ademt.
 • Zorg dat de zolen niet te glad zijn zodat je kindje niet kan uitschuiven.
 • Een vetersluiting is het beste.
 • Hakhoogte niet hoger dan 1 cm.

Wat mensen vaak doen om te zien of een schoen past bij hun kind (en ja ook IK heb me daar al aan laten vangen): 

 • duwen op de grote teen om te zien of de teen nog ruimte heeft. Wat mensen vaak niet door hebben: soms is de tweede teen de langste teen ('Griekse' voet), dus als je dan afgaat op de 'grote' teen, heeft de tweede teen (die dus langer is) niet voldoende plaats waardoor hij gaat doorbuigen en zo kan er bv een hamerteen ontstaan.Andere aandoeningen die een kind kan krijgen door het dragen van de foute schoenen: eelt, hallux valgus (scheefstand van de grote teen), klauwtenen, platvoeten, doorgezakte voet, ...
 • Een andere veelgebruikte methode om de schoenmaat van een kind op te meten, is door de zool van de schoen op de voet te drukken. Als de schoen nu groter uitvalt dan de voet dan denkt men dat de schoen wel zal passen. Het is echter beter om te kijken naar de lengte van de binnenkant van de schoen in plaats van naar de lengte van de hele schoen. Je haalt de binnenzool uit de schoen en laat je kind hierop staan. Vraag hem of haar om de voet helemaal te strekken. Is er zowel in de lengte als in de breedte wat vrije ruimte voor de groei? Dan kan je deze schoenen met een gerust hart kopen.

  Tip: laat je kindje binnenshuis zoveel mogelijk op blote voeten of kousjes lopen (let wel: geen te krappe kousjes!), dit helpt de voeten kracht te ontwikkelen.

   

Foto's: Schoenen passen: binnenzooltje uit de schoen halen, voet er op zetten, Past de voet binnen de zool en is er nog ruimte om te groeien? Perfect fit!