Silicone orthese (Orthoplastie)

 

Wat is een silicone orthese?

Een silicone orthese is een hulpmiddel dat een bepaald deel van je voet ontlast of corrigeert en zo je voetprobleem aanpakt. Zo kan het bijvoorbeeld hulp bieden bij een likdoorn tussen of op de zijkant van je tenen.

De orthese moet eenmalig op maat gemaakt worden en als je hem goed verzorgt gaat hij een hele tijd mee.


Foto 1 en 2: Deze persoon heeft last van een steeds terugkerende likdoorn tussen de 4de en 5de teen. Deze likdoorn wordt veroorzaakt door constante druk en wrijving tussen deze 2 tenen. Om te voorkomen dat de tenen tegen elkaar wrijven, waardoor de likdoorn steeds terug komt, wordt er een interdigitale orthese gemaakt. Deze houdt de tenen op hun plaats en voorkomt de constante wrijving.
Foto 3 en 4: De nagel van de 3de teen prikt constant in de naastliggende teen wanneer de nagel groeit. Om wondjes te vermijden werd er een interdigitale orthese gemaakt tussen deze 2 tenen.


Foto's: Beide personen ondervinden druk van de 2de teen op de 1ste (grote) teen. Door deze druk gaat de nagel van de grote teen (en vaak ook de nagel van de 2de teen) verkleuren.  Soms gaat de nagel ook loslaten van de nagelplaat. Dit noemt men 'onycholyse'.  Om te voorkomen dat de 2de teen constant op de grote teen drukt wordt een silicone tussenstuk gemaakt. Dit houdt de tenen terug op hun plaats.


Duur: hangt af van het soort orthese dat gemaakt moet worden

Prijs:  vanaf €17 (afhankelijk van de grootte)

Wil je een orthese laten maken, maak dan eerst een afspraak voor een gespecialiseerde voetverzorging. Zo kan ik je voeten eerst eens van dichtbij bekijken en dan maken we samen een vervolgafspraak voor de orthese.