Silicone orthese (Orthoplastie)
Wat is een silicone orthese?
Een silicone orthese is een hulpmiddel dat een bepaald deel van je voet ontlast of corrigeert en zo je voetprobleem aanpakt. Zo kan het bijvoorbeeld hulp bieden bij een likdoorn tussen of op de zijkant van je tenen.
De orthese moet eenmalig op maat gemaakt worden en als je hem goed verzorgt gaat hij een hele tijd mee.
Gebruik van een silicone orthese
-
Het is normaal dat je de eerste dagen aan een orthese moet wennen. Doe ze even uit als je er hinder van ondervindt. Na 1 à 2 weken moet je de orthese gewend zijn. Indien ze toch irriteert kan je best contact opnemen zodat we samen de orthese kunnen nakijken.
-
Draag de orthese altijd met sokken en schoenen. De orthese werkt het beste bij het dragen van dichte schoenen, op voorwaarde dat er genoeg plaats is in de schoen. Met name de breedte van de schoen is belangrijk.
-
Breng de orthese altijd aan met 2 handen, verwijder ook steeds met 2 handen en nooit aan trekken!
-
Doe de orthese 's nachts uit.
Onderhoud van een silicone orthese
- De orthese is afwasbaar met lauw water en niet-agressieve zeep (bv handzeep of Dreft). Je kan eventueel gebruik maken van een oude/zachte tandenborstel. Altijd goed afdrogen voor gebruik.
- Voor het onderhoud van het materiaal en ter bevordering van het draagcomfort kan de orthese (na reiniging en drogen) bewaard worden in een bakje met talkpoeder. Voor het gebruik het overtollige poeder afkloppen.
- Laat je orthese regelmatig nakijken.
Duur: hangt af van het soort orthese dat gemaakt moet worden
Prijs: vanaf €15 (afhankelijk van de grootte)
Wil je een orthese laten maken, maak dan eerst een afspraak voor een gespecialiseerde voetverzorging. Zo kan ik je voeten eerst eens van dichtbij bekijken en dan maken we samen een vervolgafspraak voor de orthese.


Foto 1 en 2: Deze personen hebben last van een steeds terugkerende likdoorn tussen de 2 kleinste tenen. Deze likdoorn wordt veroorzaakt door constante druk en wrijving tussen deze 2 tenen.


Foto 3 en 4: Om te voorkomen dat de tenen tegen elkaar wrijven, waardoor de likdoorn steeds terug komt, wordt er een interdigitale orthese gemaakt. Deze houdt de tenen op hun plaats en voorkomt de constante wrijving.


Foto 1 en 2: Beide personen ondervinden druk van de 2de teen op de 1ste (grote) teen. Door deze druk gaat de nagel van de grote teen (en vaak ook de nagel van de 2de teen) verkleuren. Soms gaat de nagel ook loslaten van de nagelplaat. Dit noemt men 'onycholyse'.


Foto 3 en 4: Om te voorkomen dat de 2de teen constant op de grote teen drukt wordt een silicone tussenstuk gemaakt. Dit houdt de tenen terug op hun plaats.
