Tips

voor de verzorging van mannenvoeten

 

Overwin je angst om langs te gaan bij de pedicure!

 

Tegenwoordig is het heel normaal dat een man naar de barbier gaat om zijn baard en haar te laten verzorgen. Over de rest van de mannenverzorging wordt jammer genoeg nog een beetje lacherig gedaan.  Een man bij de pedicure? Laat die dan zijn nagels lakken? Als hij dit wenst, waarom niet ;-) maar de pedicure doet ook meer dan nagels lakken!

Welke man heeft er al eens geen last van eelt, ingegroeide nagels, schimmelnagels, zweetvoeten, ... Moet je hier dan mee blijven rondlopen? Je voeten verstoppen in sokken, beschaamd zijn voor je voeten, ...

Wist je dat je als man ook een nagelreconstructie kan laten doen? Waarom zou jij geen mooi verzorgde nagels mogen hebben?

Jammer genoeg komen mannen pas langs als ze echt vergaan van de pijn, terwijl je al deze problemen kan voorkomen door regelmatig je voeten te laten verzorgen: om de 6 à 8 weken. En als je ze intussen thuis verzorgt wordt er ook al veel voorkomen. Het enige dat je nodig hebt om je voeten thuis te verzorgen is een puimsteen, een goede nagelknipper (eentje die RECHT) knipt en een hydraterende voetcrème (zie Producten).

 

Hieronder staat een opsomming van de meest voorkomende voetproblemen bij mannen, wat je er thuis zelf aan kan doen (of hoe je het kan voorkomen) en hoe de pedicure je kan bijstaan.

EELT

Eelt is een verdikking of verharding van de huid,die wordt veroorzaakt door constante druk of wrijving. Het is je lichaam dat een beschermlaagje aanmaakt om te voorkomen dat je huid wordt beschadigd. Wordt die eelt te dik, dan kan dit leiden tot verschillende klachten. Bij mannen die constant werkschoenen met stalen tippen dragen zie ik bijvoorbeeld heel veel dikke eelt op de grote teen. 
----
Als  pedicure verwijder ik de overmatige (harde) eelt met een mesje en een freesmachine. Daarbij probeer ik ook de oorzaak te achterhalen. Wanneer je vaak last hebt van eelt op dezelfde plaatsen kan het zijn dat je nood hebt aan steunzolen en verwijs ik je door naar een podoloog. Het kan ook zijn dat je gewoonweg de foute schoenen draagt.

Laat overmatig eelt minimaal 2 weken voor een sportieve activiteit of wedstrijd verwijderen. Dit geeft de huid genoeg tijd om te wennen en voorkomt mogelijke klachten als een branderig gevoel.

----
Zelf eelt voorkomen:

 • Zorg voor goed passende schoenen.
 • Smeer je voeten in met een voetcrème (zie Producten)zodat de huid soepel blijft.

SCHIMMELNAGELS

Heel veel mensen lopen rond met schimmelnagels en -voeten. Een schimmelnagel geneest niet vanzelf en kan ook de rest van je tenen aansteken. Het is niets om je voor te schamen, het is niet zo dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. Vaak begint het bij traumanagels (bv door je teen te stoten, door een ongeluk, ...).

----
Als pedicure maak ik de verdikte (en soms pijnlijke) nagel dunner.  Soms verwijder ik het aangetaste deel volledig als de schimmel er echt dik op ligt. Deze nagel kan dan opnieuw worden opgebouwd met gelacy, geen kat die ziet dat de nagel niet echt is! Verder raad ik je dan aan om het anti-schimmelduo (zie Producten) aan te schaffen voor de verdere thuisbehandeling. Denk er wel aan dat het jaren kan duren voor de schimmel volledig weg is! 
----
Zelf moet je dus de thuisbehandeling doen:

 • Dagelijks de aangetaste delen behandelen met solution spray en je nagels na behandelen met dadi'oil.
 • Minstens 1x per week  je schoenen inspuiten (schimmel zit ook in je schoenen en kousen) en dagelijks propere kousen (maar dat spreekt vanzelf).
 • Was je voeten dagelijks (het liefst zonder zeep). Droog je voeten goed af, vooral tussen de tenen.
 • Draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal als wol of katoen.
 • Draag schoenen van echt leer.
 • Draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna’s.

ZWEETVOETEN

Iedereen heeft wel eens last van zweetvoeten: je kent het wel, die muffe penetrante geur wanneer de schoenen uit gaan en de daarbij horende vochtige voeten. Vooral sportschoenen en werkschoenen staan bekend om de 'vreemde' luchtjes.

Toch klopt de term niet helemaal, want het zweet (transpiratievocht) zelf stinkt namelijk niet. De geur wordt veroorzaakt door bacteriën die zich graag vermeerderen in een warme en vochtige omgeving, zoals bijvoorbeeld in niet goed ademend schoeisel.

Er zijn dus 2 symptomen:

 1. vochtige voeten door het zweten (transpiratievocht)
 2. de penetrante (stinkende) geur die vrijkomt

----
Als pedicure kan ik hier in mijn praktijk weinig aan doen; enkel ervoor zorgen dat jij thuis je voeten goed gaat verzorgen en dit als volgt:

 • Was je voeten dagelijks, liefst zonder zeep of maak gebruik van antibacteriële zeep. Droog je voeten goed af, vooral tussen de tenen.
 • Draag sokken van katoen of wol en vermijd polyester. Draag elke dag propere sokken.
 • Draag goed ventilerende schoenen (leer is het beste).
 • Wissel regelmatig van schoenen (zodat je schoenen goed kunnen drogen voor je ze opnieuw aandoet).
 • Een zeer goed product tegen zweetvoeten is Dermo Dry (zie Producten)

INGROEIENDE TEENNAGELS

Ingroeiende teennagels  ontstaan door het dragen van slecht passende schoenen en sokken, door fout (rond) knippen, zweetvoeten, ... Een ingroeiende nagel is meestal zeer pijnlijk en ik zie maar al te veel dat men dit probeert op te lossen door de hoeken weg te knippen.  De pijn is dan weg, maar het probleem blijft.  Zogauw de nagel begint te groeien gaat het probleem zich opnieuw voordoen.  Blijf er dus vooral af en kom zeker langs bij de pedicure!

----
Als pedicure heb ik gespecialiseerd materiaal om dit probleem op te lossen en ik zoek ook naar de oorzaak zodat het probleem opgelost geraakt.

----
Wat jij zelf kan doen is het volgende:

 • Knip teennagels altijd recht en niet te kort. Knip nooit hoekjes van de teennagel af. 
 • Draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte.
 • Heb je teennagels die  aan de zijkanten naar binnen  krullen dan spreken we van 'convexe nagels'. Deze kunnen behandeld worden door een tamponade techniek of een beugel. Laat je hier zeker over informeren bij de pedicure en knip deze hoeken zeker niet zelf weg.--

Wacht niet te lang met een bezoek aan de pedicure na de eerste symptomen van een ingroeiende nagel.

LIKDOORNS & WRATTEN

Likdoorns en voetwratten zien er niet alleen  onaantrekkelijk uit, ze kunnen ook serieus pijn doen. Hoe zie je het verschil tussen een wrat en een likdoorn?  Door een simpele knijptest! Druk er eens bovenop en vervolgens knijp je langs opzij. Als de druk van bovenaf pijn doet heb je een likdoorn, als het pijn doet als je er langs opzij in knijpt, dan heb je een wrat.   Voetwratten zijn zeer besmettelijk.

----
Met een likdoorn kun je  terecht bij de pedicure. De likdoorn wordt verwijderd en ik ga op zoek naar de mogelijke oorzaak.
Heb je een wrat, maak dan een afspraak bij je huisarts of ga langs de apotheek voor een middeltje tegen wratten.

----
Wratten kan je als volgt vermijden:

 • Draag in openbare (zwem)badruimtes, douches en sportzalen altijd slippers of iets anders aan je voeten. Droog je voeten altijd goed af, ook tussen de tenen.
 • Deel je schoenen of slippers niet met anderen. Deel ook geen handdoeken en was deze op minimaal 60º C.
 • Heb je toch een wrat, krab er dan nooit aan; juist het bovenste laagje is heel besmettelijk. Het is heel belangrijk je handen goed te wassen en te drogen nadat je een wrat hebt aangeraakt.

Kies de juiste werkschoenen

De meeste arbeiders dragen op de werkvloer werkschoenen die bescherming moeten bieden. Als deze schoenen niet met zorg gekozen worden kunnen ze echter ook problemen veroorzaken.  Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die lange tijd veiligheidsschoenen dragen, één of meerdere voetproblemen hebben. Ook is er een duidelijk verband tussen (slecht) schoeisel en andere gezondheidsgerelateerde problemen, zoals rugpijn en kniepijn.

Werkschoenen die niet passen of slecht van kwaliteit zijn kunnen pijnlijke voeten, een slechte lichaamshouding of in het ergste geval blessures veroorzaken. Dit leidt tot minder werkplezier, maar ook tot een verlaagde arbeidsproductiviteit.

 

1. Kies voor werkschoenen met een goede pasvorm en goede ondersteuning

Veiligheidsschoenen die een slechte zool- of hielondersteuning bieden, zijn een van de belangrijkste oorzaken van hol- of platvoeten. De pezen, spieren en zenuwen in de voet worden overmatig belast.

2. Kies voor schoenen met antislip

Antislip veiligheidsschoenen kunnen het risico op uitglijden, struikelen en vallen minimaliseren.

3. Draag werkschoenen met een uitneembare inlegzool

Draag je in het alledaagse leven steunzolen, zorg er dan ook voor dat je deze kan gebruiken in je werkschoenen. Denk eraan dat je deze schoenen meer draagt dan je gewone schoenen.

 

Wist je dat

maar liefst 8 van de 10 mensen die niet comfortabel achter een bureau zitten last hebben van voetproblemen door het uitoefenen van hun job?

De meest voorkomende voetklachten zijn de volgende:

 • overtollig eelt (34%)
 • voetschimmel (27%)
 • zweetvoeten (22%)
 • schimmelnagels (18%)
 • ingegroeide teennagels (15%)
 • kloven (14%)
 • likdoorns/eksterogen (12%)

Verschil mannen en vrouwen

Vrouwen worden  minder gespaard van overtollig eelt dan mannen (45% vs. 27%). Mannen daarentegen hebben meer kans op zweetvoeten (26% vs. 16%).

En ja, ongeveer 9% van de ondervraagden bevestigt dat de voetproblemen soms zo erg zijn dat men zich ziek meldt.